Home contact Prikbord Optredens Dirigent

 Historiek

 

 

Oprichting
In 1957, werd in de schoot van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Stokkem een kapel opgericht onder de naam Boerenhofkapel "De Lustige Snaken". Gekleed in traditionele blauwe boerenkiel, bleven in de eerste jaren van hun bestaan de optredens beperkt tot het opluisteren van plaatselijke en regionaleactiviteiten zoals kermis, karnaval en jaarlijkse braderie. Dat er in die periode reeds op zeer behoorlijk niveau werd gemusiceerd bewijst een eerste prijs met 85 % van de punten op een wedstrijd in Ohe en Laak in 1967.Het eerste logo

Nieuwe start
Vanaf het begin van de zeventiger jaren maakte onze kapel een moeilijke tijd door. Alhoewel nooit volledig op non-actief bleven de uitstappen eerder beperkt. In 1980 werd de dirigeerstok overgenomen door Rene Bocken, die deze functie tot op heden nog steeds bekleed. Omringd door een aantal talentvolle jeugdige muzikanten ging het met de kapel steeds crescendo.

Belgisch Kampioen Bergklasse
I
n 1994 werd voor het eerst opnieuw deelgenomen aan een wedstrijd. In Butchenbach werd onze kapel Kampioen van België in Bergklasse met 86% van de punten. In 1996 werd deelgenomen aan de Open Zuidlimburgse Kampioenschappen voor Blaaskapellen in Nederweert (NL) werd een 1ste prijs behaald met 87%, en dit in Bergklasse.

Eerste maal Belgisch Kampioen in Topklasse
Het nieuw hoogtepunt werd bereikt in 1997, toen werd er deelgenomen aan de "open Belgische Kampioenschappen, en dit in Topklasse. Na een prachtig optreden wisten we de Kampioenstitel van België in Topklasse te veroveren met liefst 93% van de punten.

Nieuwe naam en uniformen
Na meer dan 40 jaren door het leven te zijn gegaan als "boerenhofkapel de lustige snaken" , werd  besloten om een volledige uiterlijke vernieuwing door te voeren. De hoofden werden bij elkaar gestoken, en er werd druk gebrainstormd en vergaderd om een nieuwe look en een nieuwe naam te zoeken. I
n 1999 werd onze blaaskapel dan uiteindelijk volledig in nieuwe uniformen gestoken en werd na 42 jaar ook de naam veranderd in "Stokkemer Stadsmuzikanten". Maar als de oudere Stokkemenaren het op dit moment hebben over de blaaskapel, wordt er nog regelmatig gesproken over "de boeren". Belgisch Kampioen Topklasse 1999

Tweede maal Belgisch Kampioen in Topklasse
Een hoogtepunt in de toch al rijke carriere van onze kapel is 31 oktober 1999. Op die dag werd namelijk te Overpelt opnieuw de allerhoogste titel behaald, namelijk Kampioen van Belgie in Topklasse en wederom algemeen laureaat.

2001: een druk jaar
I
n 2001 voor de derde maal op rij deelgenomen aan de Open Belgische kampioenschappen voor Blaaskapellen en werd er een 2de plaats gehaald in de topklasse. Verder werd er dat jaar ook in samenwerking met het Nationaal Verbond voor Blaaskapellen een blaaskapellenmarathon ingericht. Dit evenement, ter ere van het 10-jarig bestaan van het NVB (Nationaal Verbond van Blaaskapellen), werd door alle deelnemende blaaskapellen beschouwd als een succes. De Stokkemer Stadsmuzikanten sloten dit evenement af met een optreden met gastsolist Vlado Kumpan.

Muntendam 2002 (NL): promotie naar "super-topklasse"
O
p 3 november 2002 namen de Stokkemer Stadsmuzikanten deel aan het 27ste blaaskapellenconcours te Muntendam(NL). Hun uitvoering werd daar bekroond met 92%, wat meteen goed was voor een 1ste prijs met lof van de jury en promotie naar de super-topklasse.

Derde maal Belgisch Kampioen in Topklasse
D
aarna wou men het even rustig aan doen, wat wedstrijden betreft. Maar begin 2005 werd besloten om andermaal deel te nemen aan de open Belgische Kampioenschappen voor blaaskapellen op 3 oktober 2005 te Gruitrode. En het werd weeral een succes. Voor de derde maal werd de titel van “Belgisch Kampioen in Topklasse” binnengehaald. Tevens de titel van algemeen laureaat van de wedstrijd en ook de publieksprijs werden mee naar Stokkem genomen. Het was dus weeral een hoogdag in de geschiedenis van de Stokkemer Stadsmuzikanten.

2007: viering 50-jarig jubileum stokkemer Stadsmuzikanten
Vlado Kumpan und seine Musikanten" voor de 5de maal te Stokkem !!

2007 was voor de Stokkemer Stadsmuzikanten een zeer speciaal jaar, want ze vierden hun 50-jarig jubileum. Voor een blaaskapel iets unieks, want ze zijn beslist de oudste blaaskapel uit de regio.
Om dit jubileum kracht bij te zetten stond het Weekend van de Blaasmuziek op 19 en 20 mei in het teken van deze viering. Dit met het vijfde optreden te Stokkem van "Vlado Kumpan und seine Musikanten" op zaterdag 19 mei. Er werd een tweede kapel uit Tsjechië aangetrokken nl. Hovorané en zij traden aan op zondag 20 mei tijdens het grote internationale muziekfestival.

Op 30 september werd er te Kaulille (B) wederom deelgenomen aan het "Belgisch Kampioenschap voor Blaaskapellen" ingericht door Vlamo. Na een prachtige voorbereiding, een subliem optreden waarmee de Stokkemer Stadsmuzikanten alle toehoorders verbaasden, was het afwachten op de resultaten.
Na een zeer bedenkelijke jurering werden de Stokkemer Stadsmuzikanten beloond met 93% van de punten en de titel van vice kampioen.

2010: Deelname aan het Süd-Tirolerfestival te Mühlbach, Zuid-Tirol (I).
Tijdens het eerste weekend van september 2010 namen de Stokkemer stadsmuzikanten deel aan het 2de Süd-Tirolerfestival te Mühlbach, in het prachtige Italiaanse Zuid-Tirol.
Het Süd-Tirolerfestival is een grote Internationale wedstrijd voor Böhmische en Mährische Blaaskapellen.
Dit was een unieke ervaring en het ganse reisgezelschap heeft er weer enorm van genoten.

2012: Speciale jubileumeditie van het Weekend van de Blaasmuziek "3X10"
- 10 jaar Weekend van de Blaasmuziek
- 10 jarig jubileum Vlado Kumpan und seine Musikanten
- 10de maal Vlado Kumpan und seine Musikanten te gast in Stokkem.
En dat laatste kan enkel Stokkem als organisator vieren, en daar zijn we natuurlijk trots op.
Een massa muziekliefhebbers waren op post te Stokkem op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2012.

2016: Derde plaats tijdens de Europese Kampioenschappen te Brand-Nagelberg - Oostenrijk
Van vrijdag 13 tot zondag 15 mei 2016 hebben de Stokkemer Stadsmuzikanten succesvol deelgenomen aan het Europese Kampioenschap voor Böhmisch-Mährische blaasmuziek in Brand-Nagelberg in Oostenrijk. Na een doorgedreven voorbereiding van enkele maanden, een prachtig zeer gesmaakt publieksoptreden, op zaterdag 14 mei en een voortreffelijk uitgevoerd wedstrijdprogramma op zondag 15 mei kon een mooi resultaat niet uitblijven. En dit bleek terecht: de Stokkemer Stadsmuzikanten werden 3de in de "Oberstufe" en namen zo de bronzen trofee mee naar België. Een uitzonderlijke prestatie wanneer men even de concurrentie bekijkt daar in Oostenrijk, midden in het hol van de leeuw, moesten we opboksen tegen blaaskapellen met zeer goed geschoolde jeugdige muzikanten, die deze muziek met de paplepel ingegeven krijgen.

We zijn terecht zeer fier met dit resultaat en trots op onze dirigent Rene en onze muzikanten.

2019: Nieuw Blaaskapellenfestival op het programma: "Stokkemer Muzikantentreffen 2019"
Na 16 edities hebben we door omstandigheden helaas een einde moeten maken aan het organiseren van het "Weekend van de Blaasmuziek" met als hoofdgast "Vlado Kumpan und seine Musikanten".

Daarom werd er nagedacht om een nieuw festival te organiseren en op zaterdag 5 oktober 2019 is het zover. Voor de eerste keer organiseren we het "Stokkemer Muzikantentreffen". En we hebben een mooi programma samengesteld: Als opener treden de Stokkemer Stadsmuzikanten op samen met gastsolist "Toon Rutten" op Bastuba. Niet de eerste de beste, want Toon is Bassist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Hij zal samen met onze muzikanten enkele adembenemende solowerken brengen. Daarna een optreden van de "Dicke Backe Attacke" uit Weilmünster (D) en als afsluiter de echte sfeermakers van de "Maaskapel" uit Wessem.

2020-2021: Corona
En toen werd het stil.
Corona legt het volledige culturele leven lam. Zo goed als volledig 2020 en 2021 was het onmogelijk om te repeteren, laat staan optredens te verzorgen.
Begin 2022 kwam er weer licht aan het einde van de tunnel en was het weer mogelijk om opnieuw op te starten. Er werd hard gewerkt om een nieuw programma in te studeren en werden er weer mooie optredens gegeven.

 
   

       Boven      Home

© Stokkemer Stadsmuzikanten 2022